Voor het brouwen van bier heeft men in principe vier ingrediënten nodig, te weten.
1. Mout
2. Hop
3. Gist
4. Water
En geduld.
Mout
We beginnen met mout. Mout is er in verschillende soorten. Mout is niets meer dan ontkiemde graan waarbij het ontkiemen dmv hitte gestopt wordt. Bij het ontkiemen wordt zetmeel omgezet in suiker. En bij het maischen wordt het proces voortgezet zodat de suikers oplossen in water.
Er zijn vele soorten mout van licht geroosterd tot zwart gebrand. Ieder heeft zijn eigen kenmerken en smaak en kleur.
De kleur van mout wordt met de kleuren index Lovibond aangegeven. De kleuren kunnen iets varieren van mouterij tot mouterij.
Hop
Hop is in verhouding het duurste ingrediënt bij het bier brouwen.
Hop geeft bier zijn bitterheid en deze bitterheid wordt aangegeven in % alfazuur.
Tevens geeft hop aroma's en smaak, zorgt voor een stabiele schuimkraag en fungeert als een natuurlijk conserveringsmiddel.
Gist
Biergist zet suikers om in alcohol en koolzuurgas (CO2), wat het alcoholische en bruisende karakter van bier creëert. Gistcellen zorgen ook voor diverse aromatische en smaakvolle stoffen, zoals esters en fenolen, die bijdragen aan de unieke smaak en geur van elk biertype.
Voor ieder biertype is er dus een specifieke gist.
Water
Water is het hoofdbestanddeel van bier en is essentieel in het brouwproces.
De minerale samenstelling van het water bepaalt mede de smaak en textuur van het bier.